zen one

"FIECARE CLIPA ESTE O CLIPA BUNA"

Despre iubire........................
     media: 5.00 din 2 voturi

postat de airborner in 2007-07-01 11:24
Spune maestrul: “Deseori e mai uşor să iubim decît să fim iubiţi. Ni se pare greu de acceptat ajutorul şi sprijinul celorlalţi. Eforturile noastre de a părea independenţi nu lasă celorlalţi posibilitatea să-şi arate iubirea. Mulţi părinţi în vîrstă nu le dau fiilor lor posibilitatea de a le arăta aceeaşi afecţiune şi sprijin care le-au primit de copii. Mulţi soţi (şi soţii) cînd sînt copleşiţi de mîhnire se simt stînjeniţi să depindă de ceilalţi. Drept urmare, apele iubirii nu mai curg. Ar trebui să accepţi un gest de iubire din partea oricui. Trebuie să permiţi celorlalţi să te ajute, să-ţi dea forţa să mergi înainte. Dacă accepţi astfel de iubire cu puritate şi umilinţă, o să înţelegi că Iubirea nu este nici a da nici a primi – este participare.”


Parere.............................
     media: 5.00 din 1 vot

postat de airborner in 2007-06-30 11:38
Pentru omul care sînt nu cred că există un stadiu de con­ştientizare final. Ceea ce contează cel mai mult nu este rezul­tatul. Cele mai importante sînt descoperirile de-a lungul dru­mului de căutări.
Căutarea şi efortul de conştientizare nu reprezintă nici­odată un scop prin ele însele, ci doar un drum care se des­chide fără încetare către noi întrebări, către noi îndoieli. Şi tocmai prin înlănţuirea lor neobosită se deapănă povestea cu­rajoasă a unei transformări, cea pe care noi o împlinim zilnic, nu pentru a supravieţui, ci pentru a trăi viaţa la cea mai mare intensitate.

Crengile pomului.....................
     media: 2.00 din 1 vot

postat de airborner in 2007-06-30 11:34
Un maestru budist călătorea cu discipolii săi, cînd observă că discutau între ei care era cel mai bun. “Am practicat meditaţia timp de cincisprezece ani,” spuse unul. “Am fost milos încă de cînd am lăsat casa părinţilor mei,” spuse un altul. La amiază se opriră sub un măr ca să se odihnească. Crengile pomului atingeau pămîntul. “Cînd un pom este plin de fructe, crengile lui se îndoaie pînă cînd ating pămîntul. Adevăratul înţelept este acela care este smerit. Proştii cred întotdeauna că sînt mai buni decît ceilalţi.”

Eliberarea sufletului.....................
     media: 5.00 din 2 voturi

postat de airborner in 2007-06-30 11:29
Textul este adaptat după o poezie a lui John Muir:
Vreau să-mi eliberez sufletul astfel încît să se poată bucura de toate darurile pe care le posedă spiritul. Cînd asta va fi posibil, nu o să încerc nici să cunosc craterele lunii, nici să urmăresc razele soarelui pînă acolo unde se nasc. Nu voi încerca să înţeleg frumuseţea stelelor, nici dezolarea artificială a fiinţelor umane. Cînd voi învăţa să-mi eliberez sufletul, voi urma zorile întorcîndu-mă cu ele prin timp. Cînd voi învăţa să-mi eliberez sufletul, voi plonja în curenţii magnetici care curg spre oceanul unde se întîlnesc toate apele pentru a forma Sufletul Lumii. Cînd voi învăţa să-mi eliberez sufletul, voi încerca să citesc de la început minunata pagină a Creaţiei.”

Obedienta.........
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-29 01:01
Obedienta nu presupune inteligenta. Toate masinile sunt obediente. Nimeni nu a auzit vreodata despre o masina care sa nu se supuna. Supunerea este, de asemenea, simpla. Ea te elibereaza de povara oricarei raspunderi. Atunci nu mai este nevoie sa elaborezi un raspuns, trebuie sa faci doar ceea ce ti se spune. Raspunderea apartine celui care a dat ordinul. Dintr-un anumit punct de vedere, esti foarte liber: nu poti fi condamnat pentru actiunile tale.
Osho

Aur..............
     media: 5.00 din 1 vot

postat de airborner in 2007-06-24 18:58
Traieste total, traieste cu pasiune... In felul acesta fiecare moment devine de aur, iar intreaga ta viata se transforma intr-o insiruire de clipe aurite. O astfel de fiinta nu moare niciodata, caci atingerea ei seamana cu aceea a regelui Midas: orice atinge, se preschimba in aur.
Osho

Zone de umbră sau zone de confuzie din personalitatea noastră
     media: 5.00 din 1 vot

postat de airborner in 2007-06-24 13:33
Fiecare dintre noi este posesorul unui potenţial psihologic şi relaţional care se structurează în jurul a două tipuri de componente:
• Componentele pozitive, care vor acţiona ca nişte adevăra­te motoare sau ca stimulente care ar putea contribui la ilu­minarea vieţii noastre.
• Componentele negative sau marginale, care, dimpotrivă, ar putea constitui tot atîtea frîne, limitări sau constrîngeri capabile să ne îngreuneze sau să ne întunece existenţa cu zone de umbră şi de dificultăţi.

Ansamblul componentelor pozitive şi negative participă în mod activ la structurarea pesonalităţii noastre profunde şi a relaţiilor cu lumea şi cu ceilalţi.
Să ne imaginăm că acele componente negative, care ali­mentează într-o oarecare măsură zona de umbră şi dimen­siunea conflictuală a potenţialului nostru relaţional, se vor organiza în fiecare dintre noi în jurul unei constelaţii de ca­racteristici sau trăsături dominante.
Ele funcţionează la maxim cînd sînt întreţinute, solicitate, reactivate, stimulate sau exacerbate de atitudinea sau compo­nenta dominantă a celuilalt. Şi funcţionează la minim cînd sînt diminuate, atenuate sau menţinute în surdină prin com­plementaritatea dominantei celuilalt.
Iată deci că trebuie să acordăm importanţă şi să fim atenţi la ceea ce celălalt stimulează sau inhibă în noi, pe parcursul numeroaselor întîlniri sau relaţii semnificative din viaţa noastră.
Cînd o dominantă este accentuată exagerat, ea se poate transforma în comportamente limită, adică patologice, care riscă să se permanentizeze sub forma unor tendinţe cronice sau a unor trăsături de caracter.

A fi viu....................
     media: 5.00 din 1 vot

postat de airborner in 2007-06-23 17:33
A fi viu inseamna a avea simtul umorului, a avea o profunda calitate de a iubi si de a te juca in voie. Sunt absolut impotriva oricaror atitudini negative in privinta vietii, iar respectul acordat Divinului a reprezentat intotdeauna o negare a vietii. Pentru a transforma acest respect in ceva pozitiv trebuie sa i se adauge neaparat calitatea jocului, simtul umorului si iubirea. Respectul fata de viata este singurul fel de respect care poate fi aratat Divinului, deoarece nimic nu este mai divin decit viata insasi.
Osho

La urma urmei esti o fiinta omeneasca...............
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-23 10:43
Fiecare este atit de nefericit incit vrea sa gaseasca o explicatie acestui fapt. Iar societatea v-a dat pentru asta o strategie foarte buna: faptul de a judeca. Mai intii te judeci, desigur, pe tine insuti in legatura cu toate lucrurile. Nici o fiinta nu este perfecta si nici un om nu poate fi vreodata perfect, deoarece nu exista perfectiune; prin urmare, faptul de a judeca este foarte usor. Tu esti imperfect si exista o serie de lucruri care dovedesc aceasta imperfectiune. Si atunci te infurii, te ridici impotriva ta si impotriva intregii lumi: "De ce nu sunt perfect?" Dupa care privesti spre ceilalti, incercind sa regasesti aceasta imperfectiune in fiecare. Si doresti sa-ti deschizi inima, deoarece pina nu o deschizi, viata ta va fi lipsita de orice celebrare, va fi aproape moarta. Insa nu poti sa faci acest lucru direct. Trebuie sa distrugi mai intii in intregime acest mecanism. Deci, in primul rind: nu te mai judeca pe tine insuti. In loc sa te judeci, incepe sa te accepti pe tine insuti cu toate imperfectiunile, cu toate slabiciunile, cu toate greselile si esecurile. Nu iti cere sa fii perfect. Aceasta inseamna sa ceri ceva ce nu este cu putinta; te vei simti frustrat. La urma urmei, esti o fiinta omeneasca.
Osho

Ce spune maestrul........................
     media: 5.00 din 1 vot

postat de airborner in 2007-06-22 09:52
Sînt momente în care am vrea tare mult să putem fi de folos cuiva, dar nu putem face nimic. Fie pentru că circumstanţele nu ne permit să oferim ajutor, fie pentru că persoana nu e receptivă la nici o formă de exprimare a apropierii şi sprijinului.
Spune maestrul:
“Iubirea este întotdeauna. Chiar şi în momentele în care ne simţim inutili, putem să iubim – fără să aşteptăm o recompensă, un tribut sau mulţumiri. Dacă sîntem în stare să acţionăm în acest fel, energia iubirii începe să transforme universul în jurul nostru. Cînd această energie apare, este întotdeauna în măsură să îşi îndeplinească misiunea.”

Reguli de viata...........
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-22 02:31
Simt că în mine sînt înscrise profund cîteva reguli de via­ţă cărora mă străduiesc să le fiu fidel şi pe care mă angajez să le respect cu prioritate, oricare ar fi urgenţele sau constrîngerile care apasă asupra mea. Printre acestea se numără:
• admiraţia si uimirea fără limite în faţa copiilor şi a efortu­rilor lor de a deveni fiinţe autonome, adulte, creatoare;
• respectul profund pentru femei, pentru misterul şi gene­rozitatea lor;
• preocuparea permanentă de a-mi asuma responsabilitatea pentru ce mi se întîmplă;
• convingerea devenită de nestrămutat că, asemeni oricărei fiinţe umane, sînt purtătorul unui dar fabulos, cel al vieţii care mi-a fost lăsată în grijă încă de la conceperea mea. Dar imaterial, dar foarte real şi tangibil, alcătuit dintr-o sumă, dintr-o masă de energie şi de iubire universală care mi-a fost încredinţată si faţă de care am datoria, asemeni oricărui alt bărbat sau femeie, să o dezvolt într-o formă unică, cu toată libertatea posibilă.

De fiecare data este vorba de celalalt.............
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-21 10:08
Nu esti niciodata multumit cu ceea ce esti si cu ceea ce ti-a daruit existenta, deoarece atentia ta se indreapta intotdeauna spre altceva. Ai fost plasat acolo unde natura nu a planuit sa fii. Nu te indrepti spre realizarea propriului tau potential. Tu incerci sa fii ceea ce vor altii sa fii, insa acest lucru nu te va putea multumi niciodata. Iar cind apare nemultumirea, logica iti spune: "Poate ca ceea ce ai nu este suficient; straduieste-te sa obtii mai mult!" Atunci incerci sa obtii mai mult, incepi sa cauti. Si toata lumea apare cu o masca zimbitoare, toata lumea zimbeste fericita, astfel incit fiecare vrea sa-i pacaleasca pe toti ceilalti. Si tu porti, la rindul tau, o masca, astfel incit ceilalti cred ca esti ceva mai fericit; iar tu, la rindul tau, ai impresia ca ei sunt mai fericiti. Iarba pare a fi mai verde in curtea vecinului. El priveste insa iarba din curtea ta; pentru el aceasta este mai verde. Ea pare efectiv mai verde, mai mladie, mai frumoasa. Acestea sunt iluziile pe care le creeaza distanta. Cind te apropii insa mai mult, incepi sa vezi ca nu este chiar asa. Dar oamenii ramin la distanta unii de altii. Chiar si prietenii, chiar si iubitii, se tin unul pe altul la distanta; o apropiere prea mare ar fi periculoasa, s-ar putea ca ei sa vada ceea ce esti in realitate. Iar eroarea isi are sursa in chiar modul in care pui problema, astfel incit - orice ai face - nefericirea te va urma. Vezi pe cineva care dispune de multi bani: iti vine imediat ideea ca banii reprezinta cauza fericirii. Priveste la acest om! Cit de fericit pare sa fie! Asa ca alergi dupa bani. Un altul este mai sanatos; alergi dupa sanatate! Un altul face altceva si arata foarte multumit - il urmaresti! Dar de fiecare data e vorba de celalalt...
Osho

Mesaje care cer ajutor...................
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-21 00:57
ATENTIE LA MESAJELE CARE CER AJUTOR
In ultima vreme tot mai multe mesaje in care va este cerut ajutorul pentru copii bolnavi ajung la dumneavoastra. Eu personal si cu alti prieteni am raspuns de mai multe ori acestor mesaje si de fiecare data ni s-a spus ca este o gluma proasta. Am contactat companiile mentionate in mesaje respectiv Microsoft, Aol, Yahoo ca sa ne lamurim de fapt care este adevarata poveste. Ni s-a comunicat ca niciodata nu au facut o astfel de intelegere cu nimeni iar simplul fapt ca mesajele sunt forwardate la sute de casute e-mail permit inregistrarea tuturor adreselor de e-mail in baza de date a hackerilor care le vand companiilor de publicitate pe net, astfel primiti deseori mesaje cu subiect "[Re]:17" sau "Your diploma" etc. Este un act de josnicie la care s-a recurs pentru a sensibiliza lumea ca apoi sa se profite cu nesimtire de adresa dumneavoastra de mail.Aceasta este valabil si in cazul asa ziselor "lanturi" (cu mantre "magice", cu ppt-uri frumoase). De asemenea nu strica un avertisment pentru ca e pacat sa nu fiti constienti de riscuri atunci cand faceti un "forward" catre 5 prieteni! doar pt a avea noroc (singurul noroc este norocul la reclame nedorite si virusi)Morala in esenta este aceasta: fiti foarte atenti cand apasati un buton in timpul navigarii, cand deschideti un e-mail sau va hotarati sa trimiteti unul pentru ca manipularea prin Internet este in voga! Asta intr-adevar este un mesaj de care trebuie tinut seama!!!Wake up to the real world !

Intelepciunea lumii........
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-20 20:17
Nu încerca întotdeauna să fii coerent. La urma urmei Sfîntul Pavel a spus “Înţelepciunea lumii e nebunie în ochii lui Dumnezeu”. Să fii coerent e ca şi cum ţi-ai pune o cravată care se asortează cu ciorapii. Înseamnă să ai mîine aceleaşi opinii pe care cineva le are astăzi. Şi mişcarea planetelor? Unde e? Aşa cum nu faci rău altora, schimbă-ţi părerea din cînd în cînd. Ai curajul să te contrazici pe tine însuţi fără să te simţi stînjenit. Este un drept al tău. Nu contează ce cred alţii – pentru că aşa văd ei lucrurile, în orice caz. Aşa că fii calm. Lasă universul să meargă înainte. Descoperă bucuria de a te surprinde pe tine însuţi. “Dumnezeu alege lucrurile nebune de pe pamînt pentru a-i stînjeni pe înţelepţi” spunea Sf. Pavel.

Schimbarea din jurul nostru.......
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-20 02:30
Călugării Zen, cînd vor să mediteze, se aşează în faţa unei stînci şi spun: “Acum voi aştepta ca această stîncă să crească un pic.”
Spune maestrul: “ Fiecare lucru din jurul nostru este în continuă schimbare. În fiecare zi soarele străluceşte peste o lume nouă. Ceea ce numim rutină este o zi plină de noi propuneri si oportunităţi. Dar noi nu percepem că fiecare zi e diferită de celelalte. Astăzi, undeva, o comoară te aşteaptă. Poate fi un zîmbet, poate fi o mare victorie – nu are importanţă. Nimic nu e plictisitor, pentru că totul se schimbă constant. Plictiseala nu face parte din lume.
Poetul T.S. Eliot scrisa: “Mergi pe multe străzi, întoarce-te acasă la tine şi priveşte fiecare lucru ca şi cum ar fi prima dată.”
Paolo Coelho

Urme..........
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-19 02:22
Violenţele, situaţiile negative, dificultăţile întîlnite pe dru­murile vieţii noastre par să lase în spiritul nostru, în memo­ria, în corpul nostru sau în trecutul nostru mai multe urme decît evenimentele fericite pe care le-am trăit.
Ele se depun în goluri, ca nişte falii, deschid insuficienţe sau dau la iveală lipsuri. Se înscriu ca răni, ca pagini şifonate sau rupte din povestea vieţii noastre pe care ne grăbim să le întoarcem, să le punem deoparte, să le uităm.
E ca şi cum planul nostru de conştiinţă ar fi înfundat într-o percepţie ruptă şi fundamental dualistă a realităţii: pe de o parte, tot ce este bun, tot ce ţine de registrul plăcerii, al mul­ţumirii, al liniştii (toate mesajele de această natură sînt culti­vate, păstrate, căutate sau chiar sanctificate într-o ideologie pozitivistă), şi de cealaltă parte, tot ceea ce produce neplăce­re, ne confruntă cu inacceptabilul, cu incertitudinea, şi care va fi negat, alungat, eliminat, dar va rămîne totuşi atît de pre­zent prin urmele profunde pe care le lasă în noi.
E ca şi cum nu am fi învăţat să decodăm mesajele de via­ţă conţinute în fiecare eveniment, dincolo de conotaţiile lui imediate de suferinţă, obstacol sau dificultate; ca şi cum nu am şti să percepem şi cu atît mai puţin să primim cum trebuie dovezile de recunoştinţă, faptele pozitive, cadourile vieţii, as­cunse, dar prezente... în tot ce ni se întîmplă.
Indienii din Vestul Canadei pretind că „orice eveniment, orice întîlnire ascunde un cadou", cu condiţia să acceptăm să-1 descoperim ca atare.
O asemenea disponibilitate de a primi, o asemenea dispo­ziţie presupune că putem intra într-o formă de înţelegere spe­cială, într-o armonie în sensul vibrator al termenului, între ceea ce ni se întîmplă în viaţă si felul în care vom percepe, vom primi, vom integra şi vom asimila aceste evenimente.
De fapt, totul se petrece la nivelul unei alchimii misterioa­se şi subtile în care interiorul si exteriorul, realitatea si realul se vor amesteca şi vor lăsa sensul profund al unui act sau al unei situaţii singulare să iasă la suprafaţă.
„Realul" devine astfel transformarea proprie şi personală pentru fiecare dintre noi a unei părţi a realităţii.


Relatia umana............
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-18 02:26
Orice relaţie umana, importantă, este hărţuită de lăcomia implacabilă a rutinei, corodată de uzura cotidianului tot tim­pul, fără a i se acorda răgazul să se refacă. Cu senzaţii contra­dictorii care apar în diferite momente ale vieţii şi care sînt mai presus de voinţa sau de înţelegerea noastră. Cu sentimente atît de complexe, atît de neclare, încît ne încurcă şi ne sfîsie atunci cînd fiinţa temporală care sîntem se intersectează cu fi­inţa atemporală si eternă care coexistă în noi.
Aşadar, dincolo de transformările pe care le implică evo­luţia oricărei relaţii, dincolo de agitaţiile unei schimbări per­sonale inerente oricărei creşteri, dar care ameninţă echilibrele deja atinse, zguduie credinţele şi repune în discuţie angaja­mentele luate, orice viaţă relaţională este supusă imprevizibi­lului. Orice existenţă este capabilă să ne surprindă în punctele vulnerabile, în fidelităţile, dar la fel de bine în privinţa po­sibilităţilor noastre.

Adevarul..............
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-18 02:02
Motivul pentru care oamenii vorbesc mereu despre adevar este clar. In inima lor exista o sete dupa adevar, le este rusine ca nu sunt in posesia acestui adevar si, de aceea, vorbesc despre el. Insa acestea nu sunt decit cuvinte. Faptul de a trai in conformitate cu ele este prea periculos, riscul este prea mare. La fel se intimpla si cu libertatea. Toti oamenii doresc libertate de exprimare, insa nimeni nu este cu adevarat liber. Si nimeni nu doreste sa fie cu adevarat liber, deoarece libertatea aduce cu sine responsabilitatea; ea nu vine singura. Iar faptul de a fi dependent este simplu; in acest caz raspunderea nu iti revine tie, ci persoanei de care esti dependent. Oamenii au adoptat deci un mod de viata schizofren. Ei vorbesc despre adevar si despre libertate, insa traiesc in minciuna si sclavie... Iar lanturile robiei sunt numeroase, deoarece faptul de a fi sclavi va face sa fiti eliberati de raspundere. Un om care doreste sa fie liber trebuie sa accepte responsabilitati imense. El nu isi poate arunca raspunderea pe umerii nimanui. Indiferent ce face, indiferent ce este, raspunderea ii revine in intregime.

Riscurile şi obstacolele în calea schimbării..........
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-15 09:39
Orice încercare de schimbare personală comportă riscuri, mai ales riscul de a destabiliza poziţii de echilibru atinse în aria relaţiilor apropiate — conjugale, fa­miliale sau profesionale. Nesiguranţa declanşată de o per­spectivă nouă, comportamente neobişnuite, un alt mod de a trăi vor trezi, dincolo de primele uimiri, uneori năucitoare, nelinişte, neîncredere si confuzie.
Cu desfăşurarea, în mediul familial, a unui arsenal de ati­tudini, aluzii, ameninţări, reproşuri sau presiuni care vor să-1 facă să se răzgîndească pe cel care se hotărăşte să se schimbe. Şi toate aceste forţe şi eforturi vor fi mobilizate de cei din jur pentru a încerca să regăsească, cu orice preţ, echilibrul atins înainte de criza declanşată de aceste încercări de schimbare, un echilibru perceput pînă atunci ca satisfăcător sau cel puţin sigur. Astfel, orice demers de schimbare în domeniul relaţii­lor interumane va reactiva o recrudescenţă a comportamen­telor şi atitudinilor antirelaţionale la cei care pretind că ne iu­besc sau ne vor binele.Responsabilizarea in a actiona.........
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-14 20:48
În confruntarea cu viaţa şi cu imprevizibilul ei, conştienti­zarea nu este niciodată suficientă. Ea se cere prelungită prin capacitatea de a transpune propriile decizii sau angajamente sub forma unui control direct şi concret al realităţii.
Ceea ce considerăm de obicei că este o stare bună, sau chiar fericită, nu este de cele mai multe ori decît forma ate­nuată sau adormită a unei suferinţe sau a unei letargii. Ne credem liniştiţi, calmi, cînd de fapt consumăm multă energie pentru a ne reduce suferinţele la tăcere; sau pur şi simplu su­ferinţele si rănile noastre sînt calmate si ţinute în linişte printrun mod de viaţă sau prin relaţii care nu le reactivează de­cît foarte puţin. Nu este nici de dorit, nici sănătos să reducem starea de bine sau chiar fericirea la această unică dimensiune a pielii tăbăcite.


Sentimente si trairi.............
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-13 09:15
Sentimentele produc o energie proprie, fie creatoare, fie distrugătoare. Ele vor fi uneori manifestarea triumfală a ela­nului vital, alteori expresia malefică a instinctului morţii. Pot mobiliza forţe nebănuite, centrifuge sau centripete, ale căror efecte se vor răsfrînge în mod pozitiv sau negativ, stimulator sau inhibitor şi vor genera o mişcare puternică de deschidere sau de închidere, de răspîndire sau de fuziune, de diferenţie­re sau de alăturare si vor favoriza astfel atracţia si tentaţia sau respingerea şi repulsia. Iar calitatea unui sentiment, bogăţia si nuanţele lui vor fi determinate tocmai de amprenta si semnul specific lăsate de miile de combinaţii posibile ale acestor efec­te distincte şi ale mişcărilor lor, de intensitatea si de ritmul lor. în special sentimentul de iubire se află la baza unei miş­cări paradoxale, care în acelaşi timp transformă si integrează fiinţa în raport cu ea însăşi, cu celălalt şi cu lumea, pe cele două coordonate principale: spaţiul şi timpul, în calitate de creator al unor schimbări tumultuoase si încîntătoare în ordi­nea universului interior, el îmbracă reperele care determină raporturile noastre zilnice în extraordinar, le imprimă alte forme, mai maleabile, mai suple, mai elastice.

Cînd ne întîlnim cu emoţia.................
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-11 23:58
Nu vom întîlni emoţia dacă pornim în căutarea ei; ne gă­seşte ea pe noi, ne surprinde, ni se alătură si ne trezeşte.
Emoţia atinge o fibră a cărei trezire va scoate la lumină sentimente adormite, senzaţii uitate, percepţii neaşteptate si le va însufleţi cu freamătul ei... Nu este uşor să descrii sau să exprimi o emoţie în limbajul cuvintelor. O exprimăm prin bu­curie, tristeţe, uneori nostalgie, în străfundurile fiinţei noas­tre, sîntem conştienţi de fragilitatea unei emoţii, de goliciu­nea, de vremelnicia ei si în acelaşi timp de agresivitatea ei, cînd ne inundă. De aceea trebuie să acceptăm să ne lăsăm în­soţiţi de ea, cît mai departe, cît mai profund, să ne lăsăm duşi de hula ei, să ne lăsăm înălţaţi şi amplificaţi de căldura ei, vrăjiţi de prezenţa ei.
Emoţia este un fir aurit care ne leagă de sensul ascuns al fiinţei şi existenţei noastre.
Emoţia a ca „sesam", ca o cheie care ne deschide drumul către ascunzişurile sensibilităţii noastre, către bogăţia unei as­cultări nebănuite. Emoţia ne face să descoperim ceea ce nici noi nu ştiam că ştim, ne face să pătrundem în inimaginabil.

Realitatea va fi cu mult mai frumoasa..........
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-11 20:23
Nimeni nu a acordat o atentie prea mare individului, si aceasta este cauza fundamentala a tuturor problemelor. Insa datorita faptului ca individul pare atit de mic si societatea atit de mare, oamenii au impresia ca societatea poate fi schimbata, dupa care individul se va schimba la rindul lui. Dar lucrurile nu stau deloc asa, caci "societatea" nu este altceva decit un cuvint; exista numai indivizi, nu exista societate. Societatea nu are suflet, in cadrul ei nu se poate produce nici o transformare. Schimbarea este posibila numai in cazul individului, indiferent cit de mica ar fi aceasta. Si odata ce invatati cum sa schimbati individul, acest lucru poate fi apoi aplicat asupra tuturor indivizilor, de pretutindani. Eu cred ca intr-o buna zi vom avea o societate care sa fie in deplina armonie, care sa fie mult mai buna decit toate ideile pe care creatorii de utopii le-au produs de mii de ani. Realitatea va fi cu mult mai frumoasa.

Zbor lung si dificil...........
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-10 20:27
Daca intr-o buna zi vi se va parea ca viata se aseamana cu un zbor lung si dificil ingreunat de numeroase furtuni ...........daca intr-o buna zi totul se naruie in jurul vostru si vi se va parea ca furtuna nimiceste totul si ca totul este definitiv iremediabil pierdut!...............daca dezastrele va coplesesc.............. nu abandonati lupta!............ nu va lasati doboriti; si mai ales nu va tiriti!.............. incercati sa ramineti drepti si demni!..............daca vi se intimpla sa va clatinati sau chiar sa cadeti................incercati sa va ridicati din nou; ori de cite ori va fi nevoie;.....si cautati sa va pastrati dirzenia pina in ultimul moment!.............
Daca veti ajunge la absoluta certitudine ca va aflati in fata ultimei furtuni ei bine!…....daruiti tot ce aveti mai bun in fiinta voastra…..….Fara sa cereti si fara sa asteptati nimic in schimb!….......Ca sa aflati astfel ca exista si ca a ramas inca in voi in toiul uraganului... ceva mult mai puternic decit cea mai dezlantuita furtuna!…..............................


Despre mine..............
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-10 11:12
În planul comunicării relaţionale am fost multă vreme un sălbatic. Cînd îmi rememorez adolescenţa, tot ce păstrez este o lungă serie de umilinţe, nedreptăţi, neacceptări, o succesiune de neînţelegeri şi de manifestări negative. Eram un adevă­rat infirm în a relaţiona, un handicapat al cuvintelor, o victi­mă a neîmpărtăşirii.
Am descoperit mai tîrziu, în viaţa de adult, puterea cuvin­telor si a ideilor, bogăţia schimbului de idei prin discuţii in­terminabile despre iubire, moarte, viaţă, femeie, călătorii. Viaţa mi s-a deschis. Totul putea fi supus confruntării, putea fi pus sub semnul întrebării şi îmi deschidea noi drumuri spre un plus de coerenţă, dezvoltîndu-mi în acelaşi timp ca­pacitatea de a mă implica şi de a-mi dobîndi o autonomie re­ală. Toate aceste procese se materializau printr-o ancorare mai profundă, printr-o personalitate mai fermă.

Sa nu faci compromisuri.............
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-10 02:54
Traieste ca un razboinic, alege intotdeauna cu hotarire una din alternative, insa nu fa niciodata compromisuri. Este mai bine sa fii infrint insa integru, decit invingator prin intermediul unui compromis. Acea victorie nu iti va da nimic in afara de umilinta, in timp ce infringerea lipsita de orice compromis iti va conferi demnitate. Viata este plina de mister: uneori victoria aduce cu sine numai rusine, iar infringerea este ceva plin de demnitate, datorita faptului ca nu a fost admis nici un compromis.

Comunicarea................
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-10 00:43
Dacă omul este o trestie gînditoare, conform dictonului consacrat, omenirea este pe cale să devină o reţea gînditoare, iar acest proces ne obligă mai mult ca niciodată să reflectăm la buna funcţionare a sistemului pe care se bazează: comuni­carea.
La fel cum există sisteme precum cel circulator, respirator sau nervos care asigură buna funcţionare a vieţii interne a or­ganismului uman, tot astfel ne putem imagina existenţa unui sistem însărcinat cu buna funcţionare a acestui corp colectiv care este într-o oarecare măsură organismul exterior al omu­lui integrat în societate — un sistem constituit din legi care, în măsura în care sînt cunoscute şi aplicate, asigură echilibrul grupului si, prin extensie, al speciei sau, dimpotrivă, îl desta­bilizează. Acest sistem este comunicarea.Ce este frumusetea.................
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-10 00:38
Frumusetea este un schimb de impresii placute intre doua persoane. Nu exista frumusete in sine in realitate la fel cum nu exista o privire frumoasa in sine, un zambet frumos sau o mana frumoasa. O privire este frumoasa atunci cand priveste cu caldura pe cineva, un zambet este frumos atunci cand reuseste sa atraga un alt zambet, o mana nu este frumoasa pana cand nu a mangaiat pe cineva. Frumusetea presupune o relatie intre doua persoane care reusesc sa se puna in evidenta reciproc.

Trebuinta omului..........
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-09 18:46
Cea mai mare trebuinta a omului este aceea de a fi dorit. Daca cineva are nevoie de voi, va simtiti rasplatiti. Insa daca intreaga existenta are nevoie de voi, beatitudinea voastra devine nelimitata. Iar aceasta existenta are nevoie in egala masura de un mic fir de iarba, ca si de cea mai mare stea; nu se pune problema unei inegalitati.Nimeni nu va poate inlocui. Daca nu ati exista, intreaga existenta ar pierde ceva; ea ar ramine pentru totdeauna ceva mai saraca; ar fi neimplinita. Senzatia ca aceasta existenta imensa, acest intreg, are nevoie de voi, va elibereaza de orice posibila nefericire.

Cele cinci mari relatii.............
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-09 10:35
Cele cinci mari relaţii care organizează viaţa oricărei fiinţe umane:
• Relaţia cu sine însuşi sau cum să fii un bun tovarăş pentru sine, să înveţi să te respecţi, să te valorizezi, pe scurt, să te iubeşti
• Relaţia de iubire sau de cuplu, cînd întîlnirea se înscrie în­tr-un proiect de viaţă în comun.
• Relaţia cu copiii, cînd îi avem, cînd trebuie să le fim ală­turi, căci sînt cei care duc mai departe viaţa noastră; ei sînt viitorul omenirii. Relaţia cu ei este esenţială, pentru că ne face să revenim mereu la copilul care există încă în noi. Este tipic pentru un copil să aibă puterea de a trezi cu o te­nacitate incredibilă, cu un curaj uimitor, rănile ascunse, nespuse din trecutul nostru.
· Relaţia cu proprii noştri părinţi, prin prisma noastră, a foştilor copii. Relaţie mereu plină de dificultăţi, de contra­dicţii între sentimentele şi raporturile de control sau de dependenţă pe care ni le propun adesea, indiferent de vîrstă. Aceste relaţii prea adesea ne consumă energia şi tre­buie permanent redefinite, reclarificate, reafirmate în noi limite.
· Relaţia cu divinul, altfel spus cu acea parte care rămîne neatinsă în noi şi ne uneşte cu infinitul.


Realitatea este aici si acum.....
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-08 23:24
Se crede ca timpul este format din trecut, prezent si viitor, insa acest lucru este gresit. Timpul este format numai din trecut si viitor. Prezentul este insasi esenta acestei vieti.Asadar, cei ce vor sa traiasca nu au alta cale decit aceea de a trai in prezent. Numai prezentul este existential.Trecutul este doar o colectie de amintiri, iar viitorul nu este nimic altceva decit imaginatia, visele voastre.Realitatea este aici si acum.

Viata este un fluviu.....
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-08 22:09
Viata este o curgere, este un fluviu, este o miscare continua. Dar oamenii au impresia ca ei insisi reprezinta ceva static.Numai obiectele sunt statice, numai moartea este incremenita; viata este o continua schimbare. Cu cit exista mai multa schimbare, cu atit viata este mai abundenta. Iar o viata abundenta aduce cu sine extraordinare schimbari, clipa de clipa.

Singuratatea.....
     media: 0.00 din 0 voturi

postat de airborner in 2007-06-07 01:39

Orice efort de evitare a singuratatii esueaza si va esua, deoarece este impotriva legilor fundamentale ale vietii. In fond, nu ai nevoie de un surogat care sa te faca sa-ti uiti singuratatea; trebuie doar sa devii constient de singuratatea ta, care este o realitate. Iar faptul de a o experimenta, de a o simti, este atit de frumos tocmai pentru ca reprezinta eliberarea de multime, de turma, de celalalt. Este eliberarea de teama de a fi singur. E de ajuns sa auzi cuvintul "singur", ca iti si amintesti de o rana; ai nevoie de ceva pentru a umple acest gol care te raneste. Ai nevoie de cineva pentru a-l umple. Cuvintul "singuratate" nu are acelasi sens - de rana, de gol care trebuie umplut. Esti un intreg; nu este nevoie de nimeni altcineva pentru a te completa. Incearca deci sa gasesti centrul tau launtric in care esti totdeauna singur, in care singuratatea a fost intotdeauna perfecta. In viata, in moarte sau oriunde ai fi, esti mereu singur. Insa aceasta singuratate este atit de plina - nu este nici un gol -, atit de completa, atit de incarcata cu toate darurile vietii, cu toate frumusetile si binecuvintarile existentei, incit imediat ce ai gustat din propria ta singuratate, durerea va disparea. In locul ei se va naste un ritm nou, de o extraordinara blindete, pace, fericire si binecuvintare. Aceasta nu inseamna ca un om care este centrat in singuratate nu isi poate face prieteni; in realitate, numai o asemenea fiinta poate avea prieteni, deoarece pentru el prietenia nu mai reprezinta o nevoie, ci o impartasire. Fiinta umana are atit de mult, incit poate imparti cu altii.

Osho


 
Termeni si Conditii de Utilizare